Güncel Manşet

1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası

1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası


 

İlk 6 ay anne sütü ile emzirme oranlarındaki gelişmeler çok sevindiricidir.2003 yılından bu yana emzirme oranlarımız %20’lerden %40’lara kadar yükselmiştir.

Yenidoğan için en ideal besin anne sütüdür. Çocuğun anne sütü ile beslenmesinin sayısız yararları vardır
Yaşamın ilk 6 ayında tek başına anne sütü ile beslenen bebekler normal büyür ve gelişirler. Bebeğe hiçbir ek besin verilmesine gerek yoktur.
Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlayan annenin önceleri az miktarda gelen sütü, bebeğin emme uyarısı ile kısa zamanda artacaktır. Bebeğinizi emzirirken utanmayın ve sıkılmayın. Kendinizi rahat bir şekilde bırakarak sadece bebeğinizle bütünleşerek emzirin.

DİKKAT:

*Anne sütü bebeğe özeldir.
*Anne sütü mikrop içermez.
*Hastalıklara (özellikle ishal ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu) karşı koruyucu maddeler içerir.
*Her an hazırdır, sıcaktır, hazmı kolaydır.
*Anne sütü alan bebeklerde pişik,kabızlık,karın ağrısı daha az görülür.
*Anne sütü ile beslenen bebeklerde zeka gelişimi ve algılama yeteneği daha iyi olup, kansızlık da daha az görülür.

Emzirmeye Ne Zaman Başlanmalıdır?

Bebekler doğumdan hemen ilk yarım saat içinde emzirmeye başlanmalıdır. Doğumdan sonraki ilk 3-4 gün içinde anne memesinden salgılanan süte “Ağız Sütü” denir. Ağız sütü bebek için çok önemlidir. Onun büyümesini kolaylaştırır ayrıca hastalıklara karşı koruyucu maddeleri de bebek almış olur. Bebeğe ilk besin olarak ve emzirildikleri sürece su ve şekerli su verilmemeli bebekler hiçbir kısıtlama yapılmaksızın her istediklerinde emzirilmelidir.

Anne sütünün bol ve devamlı olması için bu önemlidir. Bu nedenle anne ve bebeğin 24 saat bir arada olması sağlanmalıdır.

DİKKAT:

*Yenidoğan bebek için anne sütünün yerini tutan başka bir besin yoktur.
*Doğumdan sonra kendinize gelir gelmez ilk yarım saatte emziriniz.
*Bebek ağladıkça emzirilmelidir.
*Bebek iyi emiyor, büyüme ve gelişmesi düzgün gidiyorsa 6 aya kadar hiçbir şey vermeyin.

Ne Kadar Sıklıkla Emzirilir?

Bebek her ağladığında emzirilmelidir. Emzirme süresi çocuktan çocuğa 4 dakika ile 30 dakika arasında değişebilir. Bebekler genellikle memedeki sütün yarısını ilk 2 dakikada boşaltırlar. Kısa süre emip memeyi bırakan bebek zorlanmaz. Küçük yavru emerken yorulur. Bu gibi bebekler sık sık emzirilmelidir.

Emzirirken Nelere Dikkat Edilmeli;

Anne emzirmeyi bilse de bazı uyarılarda bulunmak yerinde olur. Basit bir kural gibi gözüken ellerin yıkanması, bebeğin mikrop almasını ve hastalanmasını önlemede oldukça etkili ve önemli bir yöntemdir.
Meme başının temizlenmesi, emzirmeden önce temiz su ile silinme veya anne sütü ile temizleme şeklinde olmalıdır. Karbonatlı su, sabunlu su kullanmak çatlaklara ve yaralara neden olduğundan kullanılmamalıdır. Anne, bebek ile rahat bir ortamda olmalı, sırtını desteklemeli, emzirirken mutlu ve huzurlu olmalıdır. Bebeğin yüzü ve bedeni anneye dönük olacak şekilde tutulmalıdır. Bebeğin başının anne kolunun iç kısmına yerleştirilip, aynı kol ve elle bebeği kalça ve bacaklarından kavramalıdır. Emzirirken anne ve bebeğin göz teması önemlidir. Bebeğin ağzına areolanın (kahverengi kısmın) yerleşmesine (özellikle alt kahverengi kısmın) dikkat edilmelidir.
Bebek tekniğine uygun yerleştirdiğinde bebeğin çenesi ile göğsün arasında boşluk kalmaz. Emzirildikten sonra bebek dik olarak omuza dayandırılıp yuttuğu hava çıkartılmalıdır.

Anne Sütü Kaç Aya kadar Verilmelidir ve Yeterliliği Nasıl Anlaşılır?

Bebek ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Daha sonra 2 yaşına kadar uygun ek besinlerle emzirmeye devam edilmelidir.
Anne sütünün yeterliliği en kolay çocuğun kilo almasından anlaşılır. Ayrıca tok çocuk rahat uyur, huzurludur. Sağlıklı bir bebek anne sütü yeterli ise doğumdan 6 aya kadar her ay 400-800 gram ağırlık kazanır. 6-12 ay arasında ayda 300-500 gram ağırlık kazanır.
Çocuğun ağırlık artışı azalıyorsa anne sütü az geliyor demektir.
Sütünüzün yetip yetmediğini belirleyen denemeleri yapmadan 6 aydan önce sütüm yetmiyor diye hemen mamaya veya çay, süt gibi sıvılara başlamayın.

Emzikli Anne Nelere Dikkat Etmeli?

Her anne bebeğini emzirmek ister. Emzirmemesinin sütün az olmasının çeşitli sebepleri

 

olabilir. Bunlar meme başı çökmesi, çatlaması, ağrılı ve şiş göğüsler olabilir. Bu nedenle:

 

DİKKAT:

*Meme başında çatlak olmaması için her emzirmeden sonra meme ucuna bir iki damla kendi sütünüzden sürün.
*Göğüs iyi boşaltılmazsa memeler şişer, deri kızarır ve sertleşir. Bu durumda bebeği daha sık emzirerek veya elle sağarak memedeki sütü boşaltırız.
*Sık sık emzirme, istekle emzirme süt bezlerini uyararak süt yapımını arttırır.
*Her annenin sütü yararlıdır.
*İlk birkaç gün anne sütü gelmiyor diye hemen mama biberonunu bebeğe vermeyiniz.
*Emzirme işleminden sonra bebeğin gazını çıkarınız.
*Bebeği her ağladıkça emziriniz.
*İlk haftadan itibaren bebeğe 1 yaşına kadar D vitamini, 4. aydan itibaren de demir desteği yapılmalıdır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL