Sağlık Haberleri

Ragıp Taş, sigarayı bırakmada psikolojik boyutun önemine dikkat çekti

Ragıp Taş, sigarayı bırakmada psikolojik boyutun önemine dikkat çekti

Bir Nefes Sağlık Derneği Başkanı ve Özel Keşan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ragıp Taş, dün yaptığı açıklamada, sigarayı bırakmamanın nedenlerinden birinin de psikoloji olduğunu söyledi.

Taş, sigarayı bırakamamanın nedenlerinden birinin de, birçok insan için nikotin bağımlılığından ziyade psikolojik olduğuna dikkat çekerek, sigaranın bırakıldığı ilk günlerde, kandaki nikotinin sıfır seviyesine indiğini kaydetti. Bu gerçek anlamda “Nikotin” nedenli bir zorlanmaya ve insanın sürekli sigara istemesine neden olduğunu belirtenRagıp Taş, “Fakat bu zorlanma uzun sürmez. Bunun nedeni, nikotin açlığının bir hafta kadar bir süre içinde aslında son bulmasıdır. Bu andan sonra sigara içme isteği daha da azalır. Sigarayı bırakan birçok kişi bunu fark etmiştir aslında ve de şaşırmışlardır. Bunun nedeni ise, bir hafta gibi kısa bir zamanda nasıl sigara içme isteğinin azaldığına kişinin kendisinin bile inanamamasıdır. Aslında bu gerçektir. Nikotin kısa sürede vücuttan atılarak sıfırlanır ve her geçen gün de sigara içme isteği sıklığınız azalır. Bu noktada birçok sigara tiryakisi ‘İyi de ben çok denedim, ama canım bir ay geçse de hâlâ sigara istemeye devam etti’ diyebilir. Tabi bunu derken unuttukları bir şey vardır: Sigara sadece nikotin bağımlılığından ibaret değildir. Sigarayı bırakmanın psikolojik boyutu da vardır. İşte, bir ay sonra bile canımızın sigara istemesinin neden budur.” dedi.

“Birçok insanın sigarayı bırakamamasının ardında yatan şey sigarayı bırakmanın psikolojik boyutunu önemsememeleridir”

Sigarayı bırakmanın psikolojik boyutu ile ilgili olarak bazı bilgiler veren Taş, gerçekte birçok sigara tiryakisi için anahtar kelimenin “Psikoloji” olduğuna dikkat çekerek, “Birçok insanın sigarayı bırakamamasının ardında yatan şey sigarayı bırakmanın psikolojik boyutunu önemsememeleridir. Bunun en basit örneği, sigarayı bıraktıktan sonra içmesek bile bir sigara paketini evimizde bulundurmamızdır. Aslında sigara ile hiç temas etmememiz gerekirken onu el atında bulundurmamız, yapılan en büyük hatalardan biridir. Bunun nedeni, sigarayı bırakma sürecinde psikolojik olarak ‘Sigarasız nasıl yaşayacağım’ korkusunun hep aklımızın bir köşesinde bulunmasıdır. Bu korku çok gergin olduğumuz bir anda, yakınlarımızda sigara bulunduğu durumlarda, sigaraya yeniden başlamayı tetikleyecektir. Bu tamamen anlık ve psikolojik etkiden doğan eylem, belki de ayların emeğini silip atacaktır.” diye konuştu.

“Sigara içenlerin, sigara içince rahatladıklarını sanmalarının nedeni, kendilerini sigara bağımlısı yaparak beyinlerine nikotin çekilmesi yaşatmalarıdır”

Sigarayı bırakmanın psikolojik boyutu için unutulmaması gereken şeyin, hissedilen sigara içme arzusunun, yalnızca psikolojik ve birkaç dakikalık yan yola girip çıkma olayından ibaret olduğunu dile getiren Ragıp Taş, şunları söyledi;“Bu yan yola girildiğinde sağ salim çıkabilmek için, bunun nikotin etkisiyle değil, psikolojik ve anlık  olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Sigara içen insanların çoğu sigaranın motive edici, rahatlatıcı, stresi azaltıcı ve cesaret verici özellikleri olduğu yönünde düşüncelere sahiptirler. Aslında tam tersidir. Sigara içerken bunların olduğunu düşünmemizin nedeni yine psikolojiktir. Sigara içenlerin, sigara içince rahatladıklarını sanmalarının nedeni, kendilerini sigara bağımlısı yaparak beyinlerine nikotin çekilmesi yaşatmalarıdır. Sigara içmeyince azalan nikotin açlığı strese neden olur ve sigara içildiğinde de normal hale gelir. Aslında rahatlama falan yoktur. Sigara, kocaman bir yanılmadır.”

www.gundemsaros.com

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL