Köşe Yazısı

Raylı turizm.

Raylı turizm.

ahmet-ak11

           Ahmet AK

 0 533 3423055

ahmet.ak.315080@facebook.com

      aak@kesanpostasi.com

Saros Körfezi; Enez-Sazlıdere arasında olmak üzere  resmi ve özel turizm yatırımlarıyla bin 500 kadar yatak kapasitesine sahip. Pansiyon ve ev kiralama yöntemleriyle konaklama kapasitesi 50 bini bulduğu söyleniyor. Bu sahilimiz, “Mavi Bayrak” hakkını elde etti ancak yeterli mi?

Sanmıyorum, çünkü yıl içinde çoğu yerli olmak üzere bölgeye ortalama 500 bin civarında turist geliyor. 2013’te Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı kaçtır?

indir

34 milyon 910 kişiye ulaştığını biliyoruz. 2012’de bu rakam 31 milyon 782 bindi.
Geçen yıl yaklaşık 35 milyon yabancı ziyaretçiyi çeken Türkiye; Fransa, ABD, Çin, İspanya ile İtalya’nın ardından dünya sıralamasında 6. sırada yer aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, en fazla turist Avrupa’dan geldi. Türkiye’ye gelen 34.9 milyon turistin, 18.7’si Avrupa ülkelerinden.
Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke 5 milyon 41 binle Almanya, 4 milyon 269 bin turistle Rusya ve 2 milyon 509 bin turistle İngiltere.
Bilinenin aksine 2013’te Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği iller sıralamasında İstanbul’u değil, 11 milyon 120 bin 730 turistle Antalya’yı görüyoruz. İstanbul’a 10 milyon 486 bin 297, Muğla’ya da 3 milyon 62 bin 689 turist geldi.
Verilere göre, 2012’de sınır kapılarından giriş yapan gurbetçi sayısı 4 milyon 648 bin 662 olurken, 2013 yılında da bu rakamın pek değişmediğini görüyoruz.
Yani “gurbetçi” verileri eklendiğinde Türkiye’ye gelen turist sayısı 40 milyona yükseliyor.

40 milyonda 500 bin bile değil!
Bu hareket(sizlik) Saros Körfezi için 3 aylık yaz sezonunda Haziran, Temmuz, Ağustos aylarındadır. Turizm sezonu, bölge potansiyelini de harekete geçirerek, önce 8 aya ardında 12 aya çıkarılabilir mi?
Evet, değişik seçenekler sunarak mümkündür: Deniz yoluyla Enez, Kabatepe hattında kurulacak feribot seferleri ile Yayla, İbrice Limanı, Güneyli, Bolayır (Baklaburnu) hattında dolaşan yatlar,  “Gelibolu Milli Parkı” ve hafif raylı sistemle “Osmanlı’ya yüz yıl kadar başkentlik etmiş Edirne” başta olmak üzere sürekli turlarla, Saroz Körfezi turizminde çekicilik yaratabilmek mümkündür. “Eskişehir Modeli”nde görülen, daha da geniş bir alanda Edirne’nin iç turizminin hareketlenmesi, bu işin lokomotifidir. Selimiye başta olmak üzere tarihi ve turistik doku, antik yapılar, “Edirne Ciğeri, Keşan Satıreti, Peynir Helvası, İpsala Pirinci…”  gibi tadı damakta kalan ve asla unutulmayan leziz ortamlarla, bu iş başarılabilir. Siz, buna bir de “Klarnet Festivali” benzeri kültürel etkinlikleri de ekleyin, peki eksik olan ne?
“Master Plan” şart.
Bu sayılardan pay çekebilmek yöremiz için hayal değildir ancak 1/25 binlik master planların çıkmaması yörede yatırımcıyı; turistik yatırımlar başta olmak üzere “nereye yatırım yapacağı” konusunda endişelendiriyor gerçekten.

Ülkemiz için toplamda turizm geliri hedefi 50 milyar dolardır. Kültür ve Turizm Bakanlığı; Dünya Turizm Örgütü’nün 2013 yılı Avrupa ülkelerinde “Turizm büyüme ölçeğini yüzde 5 olarak” baz aldığına göre, ülkemizin bu hedefi katlaması bizi umutlandırıyor. Türkiye için hedef, birkaç yıl içerisinde 50 milyon turist 50 milyar dolar gelire ulaşmaksa eğer, yöremiz için atılmasını istediğimiz adımlar, hayal olmasa gerek!

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL