Siyaset

Abdülaziz Çıkıkçı, GÜNEKAB’a katılımı değerlendirdi: “Vahşi depolamadan vazgeçilmesi en büyük istediğimizdi”

Abdülaziz Çıkıkçı, GÜNEKAB’a katılımı değerlendirdi: “Vahşi depolamadan vazgeçilmesi en büyük istediğimizdi”

Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, yaptığıGÜNEKAB (Güney Edirne Katı Atık Birliği)’ın geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirilen toplantısında İl Özel İdaresi’nin birliğe üye olmasının kabul edilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Bu katı atık birliğine Keşan, Enez ve İpsala bölgesi köyleri olarak katılacağız”

dsc1332-201409290942539626

Atatürk Parkı’nda beraberinde İl Genel Meclisi üyesi Erdinç Can ile birlikte değerlendirmelerde bulnan ve Edirne genelinde 3 katı atık birliği bulunduğunu belirten Çıkıkçı, Keşan dışındaki katı atık birliklerinin diğerlerinin henüz inşaatının dahi başlamadığını ancak 2 yıl içersinde bu birliklerin de faaliyete geçebileceğini ifade etti.  Eylül ayı başlarında İl Genel Meclisi’nin Keşan’da gerçekleştirilen toplantılarında İl Özel İdaresi’nin katı atık birliklerine üye olması kararının 3 katı atık birliğini de içine aldığını söyleyen Abdülaziz Çıkıkçı, “Meclis toplantılarımızda biz zaten İl Özel İdaresi’nin katı atık birliklerine üye olması kararını almıştık. Keşan merkezli katı atık birliğine üye olunması daha öncelikliydi. Çünkü inşaatı bitmek üzere. Bu katı atık birliğine Keşan, Enez ve İpsala bölgesi köyleri olarak katılacağız. Prosedürün hemen hemen yarısı tamamlanmış durumda. İl Genel’deki kararın ardından GÜNEKAB da İl Özel İdare’nin birliğe üye olması konusundaki kararını aldı. Bundan sonra İl Özel İdaresi ve birlik arasında birtakım protokoller yapılacak. İleriki günlerde daha net bir pozisyona doğru gideriz.” dedi.

“Vahşi depolamadan vazgeçilmesi en büyük istediğimizdi”

Köylerdeki çöplerin de toplanmasının en büyük arzuları olduğunu ifade eden Çıkıkçı, “Vahşi depolamadan vazgeçilmesi en büyük istediğimizdi. Bazı köylerde hala çöpler gelişigüzel yerlere atılıyor. Tabii burada vatandaşlara da çok önemli sorumluluklar düşüyor. Araç camlarından çöp atanlar olduğu gibi piknik yerlerinde gelişigüzel bırakılan çöpler de oluyor. Bunlar hoş görüntüler değil. Bu tür görüntülerin Türkiye’nin Avrupa’ya açılan bir bölgesinde olması hoş değil. İnşallah İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresi, belediye ve kaymakamlar konuyla alakalı kim varsa yapılacak çalışmayla ilgili olması gereken görüntüler yakalanacak ve temiz bir çevreye sahip olunacak. 5 yıldan bu yana bu konuda çaba sarf ediyoruz. Katı atıkların düzenli şekilde depolanması hem vatandaşlarımızı hem sosyal, siyasal bütün aktörleri son derece mutlu edecek. Kısa zamanda gerçekleşirse bizde mutlu oluruz.” şeklinde konuştu.

“Zaten köylerin çöplerini 2019’dan sonra belediyeler toplayacaktı”

Ülkenin büyük bir bölümünde özel idarelerin kaldırıldığını dile getiren Abdülaziz Çıkıkçı, şunları söyledi: “Nüfusun %72’sini kapsayan bir bölüm. 51 vilayette özel idareler var ama nüfusun %28’ine tekabül ediyor. Bu da 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlere kadar ülkenin bütününde özel idarelerin kapanmasına yönelik çalışma yapıldığını biliyoruz. Eğer böyle olursa zaten 2019 seçimlerinden sonra Türkiye’de tüm şehirler bütünşehir olacak. Bütünşehir olduktan sonra köylerdeki çöplerin toplanması belediyelerin yükümlülüğünde olacak. Yani bu bölgemizde daha çabuk gerçekleşmiş olacak. Bu da İl Genel Meclisi’nin bu ve son dönemine tekabül edecek. Bundan da ayrıca mutlu olacağız.”

“Mali boyutta vatandaşı sıkıntıya sokacak bir durum yok”

Köylerdeki çöplerin düzenli toplanması konusunda İl Genel Meclisi’nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu ifade eden Çıkıkçı, şöyle devam etti: “Köylerdeki çöplerin toplanmasıyla ilgili çalışmayı İl Özel İdaresi zaten yapıyordur. Bütün teknik imkanların nasıl kullanılacağına dair, ekonomik getirisi ve götürüsüyle beraber her şey planlamaya dahildir. Bizde ilgili birimlerle daha sıkı temasta olacağız. Bütünşehire geçmezden önce ve en geç 6-7 ay gibi bir zaman içinde köylerimizde vahşi depolamadan kurtulunur. Çöp bedelinin köylerde de ilçe merkezlerinde olduğu gibi tahsil edilebilir ve böylelikle ekonomik yapısı da oluşturulmuş olur. İpsala’da elimizde bir örnek var. Abone başına 3 TL veriliyordu. Bunun daha sonra 5 TL’ye çıktığı ancak rakamın sürekli bu boyutta kalmayacağı belirtildi. Mali boyutta vatandaşı sıkıntıya sokacak bir durum yok. Bu arada muhtarlarımızın da bu konuda üzerlerine düşen görevi yapmaları gerekiyor. Bu konuda cüzi miktardaki paraların toplanması konusunda da özen gösterilmesi gerekiyor.”

“Çamlıca ve Mecidiye’de bu yıl yaşanan sorunlar, önümüzdeki yıl yaşanmaz”

Belediye ile köylerin hizmet vermesi arasında farklılıklar olduğunu da söyleyen Abdülaziz Çıkıkçı, sözlerini şöyle tamamladı: “Daha önce Gökçetepe ve Sazlıdere sahillerinde çöpler Çamlıca Belediyesi eliyle toplanıyordu. Çamlıca köye dönüşünce sahil kesiminde çöplerin toplanmasında sorun yaşandı. Mecidiye de aynı şekilde. Sahillerde birçok nüfus ikamet ediyor. Bir muhtarlığın bu bölgeye hizmet vermesinin zorluğu olacak elbet. Onu da kabul ediyorum. Çöplerin toplanması konusunda bu yıl muhtarlarımız da tecrübe sahibi oldu. Seneye bu yıl yaşanan sorunların olacağını sanmıyorum. Katı atık bertaraf tesisinin devreye girmesiyle çöpler daha organize biçimde toplanacak.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL