DİSK Genel İş Sendikası Toplu Sözleşmeler Daire Başkanı Aladdin Öztürk, dün geldiği Keşan’da Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun Meclis’ten geçtiğine işaret eden Öztürk, “Bu yasa 86 maddelik bir yasa. Sendikalar 5-6 madde üzerinde duruyor. DİSK çekincelerini anlattı ve yasa görüşmelerden çekildi. TOBB bu yasanın sosyal görüşmeler kısmında olmamalıydı. Bu kurumun çekilmesinden yana görüş belirttik ama dinlenmedik. Konu mankeni değiliz. Sözümüzün dikkate alınmadığı bir toplantıda olmamızın bir anlamı yoktu.” dedi.
AKP’YE GÖRE SENDİKALAR
ZARARLI VE TEHLİKELİ
Hükümetin iş kolu barajını düşürdüğünü ama bunda da bazı sıkıntılar ve birtakım iş kollarını birleştirmeden kaynaklı sorunlar olduğunu dile getiren Aladdin Öztürk, şunları söyledi: “Sendikalar iş kollarında örgütlenme için bırakın %1-2-3’ü neredeyse %20’lere varan bir orana denk geldi. İş kollarında birleştirmeler yapılınca sendikalaşma barajı kendiliğinden yükselmiş oluyor. Yasa sendikal örgütlülüğü tasfiye etmek amacında. Bu dönem sendikalar kendilerini kurtaracaklar ama ilerleyen dönem sendikasızlaştırmalarla karşı karşıya kalacağız. AKP kendisinden olmayan hiç kimseyi karşısında istemiyor. Karşı seslere karşılar. Onlara göre sendikalar zararlı ve tehlikeli. Hak hukuktan bahseden hiç kimsenin sesini duymak istemiyorlar.”
“30’UN ALTINDA İŞÇİYE SAHİP İŞYERLERİNDE
SENDİKAYA ÜYE OLMAK ASLINDA SUÇ”
Sendikalarda işletme barajını %50+1’den %40+1’e düşürdüklerine, iş yeri barajını ise %50+1’de tuttuklarına işaret eden Öztürk, “İş yeri sendika temsilcilerine güvence de getiriyor bu yasa. Daha önce temsilci işine geri dönmek istediğinde tazminatını verip almayabiliyordu ama şimdi eğer iş sözleşmesi haksız yere feshedilirse işveren bu kişiyi muhakkak işe almak zorunda. Ancak bu 30’un altında kişi çalıştırırsa söz konusu olmayacak. TOBB’un istediği kısım da bu zaten. Bu da yasalaştı. Yani kısaca 30’un altında işçi çalıştıran iş yerlerinde sendikaya üye olmak aslında bir suç. Haksız nedenlerle iş yerinden atılsanız da bunu kabul ettiremiyorsunuz. Ama bu anayasaya aykırı.” şeklinde konuştu.
YASADA TAŞERON İŞÇİLER
İLE İLGİLİ HİÇBİR ŞEY YOK
Yasada grev yasaklarının kaldırıldığının söylendiğini ancak bazı tanımlama değişiklikleri ile grevin önündeki engellerin sürdüğünü dile getiren Aladdin Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: “Hak ve dayanışma grevleri yasak. Bakanlar Kurulu’nun milli güvenliği bozduğunu düşündüğü grevlerin ertelenmesi durumu hala devam ediyor. Sendikalara üye olma noter şartıyla değil e-devlet şifresi üzerinden yapılacak. Kamu çalışanları bir yönetici tarafından e-devlet şifreleri istendiği takdirde sendikaya adrese teslim üye yapılabilecek. Memur Sen ile HAK İş Sen’in son 10 yıldan bu yana AKP iktidarıyla birlikte büyümesinin nedeni budur. Yasayla işten atılan işçinin sendika üyeliği 1 yıl boyunca devam edecek yeni yasaya göre. Sendikaya üye olma yaşı 15’e düşürüldü. Ancak yasada taşeron işçilerle ilgili hiçbir şey yok. Türkiye’nin en önemli gündemi taşeron işçiler ama AKP yasada bu işçilerle ilgili hiçbir şey demiyor. AKP Hükümeti’nden taşeron işçilerle ilgili herhangi bir iyileştirme beklemek pek mümkün değil. Sendikalar 32 yıldan bu yana yasanın değişmesini istemiş ancak bu zamana kadar hiçbir ciddi değişiklik yapılmamıştır. AKP de beklenen değişiklikleri yapmamıştır. Cumhuriyet tarihinin en ciddi saldırısı bu dönemde atılıyor. Bu, sendikaları devlet bünyesine katma girişimidir. Bu yasa çalışma hayatı ve barışına zarar verecektir. Sendikalar yasalarla değil yasalara rağmen kurulmuştur. Yasa, muhalefet vekillerinin çabalarına rağmen hükümetin istediği şekilde şekillenmiştir. AKP bildiğini yapmaktan geri durmadı. Kimseye danışmadan işin içinden çıkmak istedi. İşçi sınıfı bu ihaneti unutmayacaktır.”
SENDİKALAR TARİH SAHNESİNDEN SİLİNECEKLER Mİ?
Önümüzdeki dönemde seçimler olduğu için bazı sendikal düzenleme ve hakların değiştirilmesinin bekletildiğine işaret eden Öztürk, açıklamasını şöyle tamamladı: “İşte bunlar yürürlüğe konmaya çalışıldığı dönemde sendikaların neler yapacağını göreceğiz. Sendikalar artık bu süreçle ya var olmayı sürdürmeye çalışacaklar ya da tarih sahnesinden silinecekler. Yerel ve genel seçimler bittiği anda AKP sendikalar hakkındaki son yapacağını hayata geçirecek.”
MEDYA KEŞAN GAZETESİ
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)