Bölgeden Güncel Manşet

Amerikan Başkanlık Seçimleri konuşuldu….

Amerikan Başkanlık Seçimleri konuşuldu….

Türkiye’nin gündemine damgasına vuran önemli toplumsal ve politik konularının tartışıldığı İstanbul Aydın Üniversitesi Siyaset Akademisi sekizinci haftasında  “Türkiye’nin Demokratikleşme Sınavı”  başlığı altında Amerikan Başkanlık Seçimleri ve Türkiye konuşuldu.

 

Geçtiğimiz Cumartesi 10.00-18.00 Hilton Ankara’da 8. haftası geride bırakılan İAÜ Siyaset Akademisi Ankara’nın konuğu Öykü Dialogue International Başkanı Necati Özkan,  CHP İstanbul Milletvekili, TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Faik Tunay, Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Mahmut Övür,  MHP Iğdır Milletvekili, TBMM Anayasa ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Dr. Sinan Oğan oldu.

 

Siyaset Akademisinin ilk konuşmacısı Necati Özkan, “Amerikan Başkanlık Seçimlerinden Ne Öğrenebiliriz?” konu başlığı altında ilginç saptamalarda bulundu.

 

1983 yılından beri siyasi iletişimle ilgilenen Türkiye başta olmak üzere birçok ülkedeki seçimleri yakından izleyen Necati Özkan’ı kamuoyu Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2009 seçimlerindeki “Sakin Güç” kampanyası ile tanıdı.

 

Seçim Eşittir Strateji!

  

Seçimlerde stratejinin önemini vurgulayan Necati Özkan, “ Eğer bir aday doğru bir stratejiye karar verdiyse, geri kolaydır ve süreci daha kolay yönetirsiniz. Eğer stratejiniz doğru ise kazanırsınız. Bunun en iyi örneği ABD Başkanı Obama’dır. ‘Change’ yani “Değişim” sloganı çok basit bir kelimedir. Ama yüklediği anlamlara değinecek olursak, Obama’nın neden başarılı olduğunu da çözmüş olacağız” açıklamasında bulundu.

 

Obama’nın seçim kampanyalarında Amerika’nın birleşmesi ve yeni bir birliğe ihtiyacı çağrısı yaptığını ve kampanyalarını buna göre şekillendirdiğini söyledi. Diğer rakipleri ile karşılaştırarak sunumuna devam eden Özkan “ Obama açık ara hep öndeydi. Çünkü, sosyal medyayı çok ileri düzeyde kullanıyordu. En önemlisi tek fikir üzerinden devam etmesidir. Değişimden sonra umut kelimesini kullanarak sloganı daha da güçlendirmiş Amerika’nın uzun süredir hasret olduğu değişim çağrısına atıfta bulunmuştur. Sloganlarıyla rakiplerinin hata yapmaya itmesi seçimdeki iddiasını daha da arttırmıştır” dedi.

 

Necati Özkan: “Kendinize ait bir fikriniz, ülkenize ait bir hayaliniz yoksa kazanacağız bir şey yok.  Seçimleri liderler kazanır, liderler kaybeder”

 

Liderlik kavramının üzerinde duran Özkan, “ Seçimleri liderler kazanır, liderler kaybeder!”, sözüyle seçimlerde partiler kazanmaz ya da kaybetmez.  Liderler üzerinden kazanımlar ya da kayıplar yaşanabilir” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Siyaset Akademisi Ankara’nın ikinci konuşmacısı CHP İstanbul Milletvekili, TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Faik Tunay: “Seçme yaşı 18 olan bir ülkede seçilme yaşı da 18 olmalıdır. Seçmek gibi daha önemli bir görevi veriliyorsa seçilmenin de gençler için tanımlanması gerekir” dedi.

 

Gençliğin yeni anayasadan beklentileri üzerine konuşma yapan Faik Tunay, gençliğin farklı açılardan tanımını yaptı. Tunay “ Genç olan huysuzdur, öfkelidir, tutkuludur. Kabına sığmaz, ama bazı konularda da duygusaldır” Tanımlamasından yola çıkarak gençlere güvenilmesi gerektiğini vurguladı. Tunay’a göre seçme yaşı 18 ise, seçilme yaşının da 18’e indirilmesi gereklidir. Yeni Anayasa çalışmalarını değerlendiren Tunay, anayasanın amacının iktidarının yetkilerini sınırlamak olduğu vurgusunu yaptı. Anayasa çalışmalarından bilen, bilmeyen herkesin memnuniyetsizlik içerisinde olduğunu belirterek, kimsenin araştırarak, sorgulayarak yorumlamadığının altını çizerek, konuşmasını tamamladı.

 

Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür, “Türkiye’nin Demokrasi Sınavında Faili Meçhuller” üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Faili meçhullerin bulunmadığı sürece demokrasinin sonucunu alamayız.” yorumunu yaptı.

 

1990’lardan sonra olan bir çok faili meçhul cinayetlerinin açıklanamadığını ve bu sürecin sancılı geçtiğinin altını çizdi. Mühendislik anlamında ‘ bir Türk’ ulusu yaratıldı.

 

Darbeler tarihine kısaca değinen Övür, “İlk darbe hareketi  İttihat ve Terakki ile başladı. 1977 yılında Başbakan Ecevit Suikastı” gibi önemli darbe örnekleri vermiştir.

 

Mahmut Övür: Dünya ile bütünleşemiyoruz!

 

Dünya ile bütünleşmeyen bir toplum yaratıldığından bahseden Övür, sorgulayan bir yapının olmadığını, soru sormaktan kaçınan, siyasetin değişmesi ve sorgulanmasının öneminin altını çizdi. 2007 yılı faili meçhuller bakımından kırılma noktası olarak nitelendiren Övür, “Ergenekon süreci suikastları durdurmayı sağladı” açıklamasında bulundu.

 

Siyaset Akademisi Ankara’nın en son konuğu olan MHP Iğdır Milletvekili Dr. Sinan Oğan, “Bu meclisten Anayasa çıkmaz!” dedi.

 

Sinan Oğan, “En çok anayasa yapan ve değişiklik yapan ülkeyiz. Yaptığı anayasayı uzun süre kullanamayan ülkeyiz. Anayasa yapma ve uygulama sorunu çekiyoruz” dedi. Siyaset Akademisi Ankara’da çarpıcı açıklamalarda bulunan Oğan, “Bu meclisten Anayasa çıkmaz, bu yeni anayasa bu millete çare olmaz. Terör sorununu çözmez” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi ve Genç liderler Derneği işbirliği ile gerçekleşen “Siyaset Akademisi Ankara” programı, değerli katılımcılarına plaketlerinin verilmesiyle son bulmuştur.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL