Güncel Manşet

Balkan-Der Nazım Hikmet Kültür Evi’ni ziyaret etti

Balkan-Der Nazım Hikmet Kültür Evi’ni ziyaret etti

Sevgi ÖZBAY/EDİRNE- Keşan Postası-

Balkanlar sosyal, Kültürel, Ekonomik ve Akademik İşbirliği Derneği (Balkan-Der) Yönetim Kurulu Üyeleri, Bulgaristan’ın Varna, Dobriç ve Şumnu kentlerinde çeşitli ziyaretlerde bulunup Nazım Hikmet Kültür Evi’ni ziyaret etti

 

IMG_3787 IMG_3817

Balkanlar Sosyal, Kültürel, Ekonomik ve Akademik İşbirliği Derneği (Balkan-Der) Yönetim Kurulu Üyeleri, Bulgaristan’ın Varna, Dobriç ve Şumnu kentlerinde çeşitli ziyaretlerde bulunup Nazım Hikmet Kültür Evi’ni ziyaret etti.

Balkan-Der Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Yakar, Başkan Yardımcıları Tarık Altıerler ve Nuri Eken, Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Mustafa, dernek üyeleri Kazım Yavuz ve Mehmet Gönülalan, Bulgaristan’da çeşitli ziyaretlerde bulundu.

Varna, Dobriç ve Şumnu kentlerinde işadamları ile görüşen Kenan Yakar başkanlığındaki heyet Şumnu’daki Nazım Hikmet Kültür Evi’ni de ziyaret etti.

Nazım Hikmet Kültür Evi Derneği Başkanı Nurten Remzi tarafından karşılanan heyet, evde incelemelerde bulundu. Kenan Yakar, Nurten Remzi’yi, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde düzenleyecekleri etkinliklere davet etti.

NAZIM HİKMET KÜLTÜR EVİ’NİN HİKAYESİ

IMG_3827

Her Türk vatandaşın gidip görmesi gereken Şumnu’daki Nazım Hikmet Kültür Evi’nin hikâyesi şöyle:

1898’de Türk öğretmenleri kitap bağışında bulunur ve kitap toplama kampanyası açarlar. Böylelikle ilk ve tek Şumen Türk Kıraathanesi’nin temeli atılır. Bu kıraathane öncelikle ‘Şafak’, ‘Şen Yurt’, ‘Yeni Devir’ isimlerini alır. Daha sonra Nazım Hikmet’in Şumen’i ziyareti akabinde şimdiki ismini aldı. 1984 yılına kadar inişli çıkışlı dönem yaşayan ‘Nazım Hikmet’ Türk Kültür Evi, bu yıldan sonra dönemin komünist rejimi tarafından kapatılmasa da çalışmaları durdurulur. 2002 yılından bu yana ‘Nazım Hikmet’ Türk Kültür Evi Deliorman’da yerli Türk kültürünü yaşatmaya, korumaya, incelemeye, tanıtmaya ve yaymaya çaba gösteriyor. Yerli ve uluslararası festivallere, konserlere, yarışmalara ve seminerlere katılan Türk Kültür Evi, ayrıca çeşitli bayram kutlamaları organize ediyor. Ev, eğitim ve kültür çalışmaları dışında hoşgörü, farklılıklara saygı ve güven konularını sıklıkla ele alıyor.

Şumnu ‘Nazım Hikmet’ Türk Kültür Evi kütüphanesinde Bulgarca, Türkçe, İngilizce, Rusça, Almanca, Arapça ve Azerice dillerinde olmak üzere yaklaşık 22 bin adet kitap, dergi, gazete ve broşür bulunmaktadır.

 

(Bu Bir Reklamdır)

IMG_0896

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL