Bocuk Gecesi ritüeli Keşan’ın Çamlıca köyünde geleneğin özünü koruyarak yüzlerce yıldır sürdürülegelen bir gelenektir.2004 yılından bu yana da yöreye gelen yerli yabancı turistlerin katılımıyla kendiliğinden bir etkinlik organizasyonu şeklini almıştır.
2012 yılında marka tescili alınmış olup,Bocuk Gecesi İsmi altında etkinlik ve organizasyonla ilgili tüm hakları Çamlıca köy tüzel kişiliği tarafından koruma altına alımıştır.
Bir balkan geleneği vurgusu yapılmış ancak Çamlıca hariç Trakya bölge genelinde yakın zamanda sürdürülebilir bir değeri kalmamış, unutulmuştur.
Çamlıca’da ise kültür verilerini kaybetmeden günümüze taşınmış; marka tescili alınıp bölgeye ait bir kültür varlığı olarak telif haklarıyla koruma altına alınarak marka değeri kazanmıştır.
Çamlıca köyü son yıllarda Bocuk Gecesi’ nde binlerce ziyaretçi ağırlayınca, farklı çevreler bunu maalesef ticari ve turistik bir hizmete dönüştürme yarışına girmiştir.
Yakın zamanda bazı kurum ve kuruluşların, Bocuk Gecesi’ni ve Çamlıca’ya ait ritüelleri ve bugüne kadar büyük çabalarla oluşturulmuş konseptiyle farklı bölgelere yayma gayreti içinde olduklarını da görüyoruz.
Son olarak Edirne merkezde tarihi bir köşk kullanılarak, üstelik ilgili kurumlardan hiçbir izin alınmadan, resmi kurumların da desteklemediği ve bilgileri haricinde bir Bocuk Gecesi organizasyonu tertip edilmiş ve sözcüleri olan bir haber ajansının mensubu tarafından ‘Edirne’de Bocuk Gecesi Kutlandı’ haber başlığıyla basın kanallarına servis edilmiştir.
Bu haber başlığıyla, 26 Ocak tarihinde kendi bölgesinde düzenlenecek olan Bocuk Gecesi organizasyonunun kasıtlı olarak bir algı, insanlarda kafa karışlıklığı yaratmak, ilgiyi Edirne merkeze ve elbetteki kendi yürüttükleri faaliyete çekmek için yapıldığı aşikardır.
Öncelikle, Bocuk bir organizasyon değildir, bocuk bir kültür varlığıdır, kültürel bir değerdir. Konsepti de zaman içinde Çamlıca’da kendiliğinden oluşup günümüze büyük emeklerle taşınmıştır.
Edirne bölgesine ait parlatılması gereken nice kültürel değer varken, hazır konsepti kopyalamak ve telif haklarıyla koruma altına alınmış bir değeri orada yaşatmaya çalışmak elbetteki akıl dışı, aynı zamanda hukukî olarak da suçtur.
Bölgenin ilgili kurum ve kuruluşlarının, bu tür oluşumlara fırsat vermemesi, gerekli uyarıların yapılması gerekmektedir.
Konunun uzmanları tarafından, bunu farklı bölgelere taşımanın, yalnızca turistik bir organizasyon olarak görmemek gerektiğinin altının çizilmesi elzemdir.
Edirne Merkeze taşıma gayret ve algı yanıltma çabaları, Keşan bölgemizin marka değerlerine zarar vermektedir. Kırsalda gelişen turizm hareketlerini bu şekilde baltalamaktadır.
Ayrıca, kendilerince Bocuk Gecesi’nin tanıtımına soyunan Keşan dışındaki dernekler şunu bilmelidir ki; Bocuk Gecesi 2004 yılından buana kadar Çamlıca Muhtarlığı ve Çamlıcada’ki Turizm Derneği tarafından başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Çamlıca Bocuk Komitesi
Ülkemizde dizi piyasasında çalışanların ve oyuncuların en yoğun yaşadığı... Haberin Devamı..
10’uncu ULUSLARARASI BODRUM BALE FESTİVALİ BAŞLIYOR Türkiye’nin ilk... Haberin Devamı..
Beykoz’lular Beykoz’un Duvarlarına işleniyor Özgür Güvenç İstanbul(Anayurt)- Beykoz’un tarihi ve... Haberin Devamı..
Yeliz Palak (Antalya)- Altın Portakal’ın gelenekselleşen bölümlerinden “Ustaların Gözünden” bu... Haberin Devamı..
Merkezi İstanbul’da bulunan Keşan Yönetici ve İşadamları Derneği (KEYİAD)’ın... Haberin Devamı..
Özgür Güvenç İstanbul(Anayurt)- Anadolu Üniversitesi’nin turizm, otelcilik ve aşçılık programlarından... Haberin Devamı..