Haber-Kamera-Fotoğraflar: Erdoğan DEMİR
Keşan Satır Et ve İpsala Pirinci’nin tanıtımı 25 Aralık 2012 Salı günü İstanbul’da Bahçeşehir Üniversitesi Kampüsü’nde gerçekleştirildi.
Tescilli Keşan Satır Et ve İpsala Pirinci İstanbul’da Tanıtıldı.
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO), İpsala Ticaret Borsası (İTB) ve Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneği (KEYİAD)’nin İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlediği organizasyonda Keşan Satır Et ve İpsala Pirinci tanıtıldı.
Lansman yemeğinde birlik ve beraberlik damgasını vurdu…
25 Aralık Salı günü gerçekleştirilen Lansman Gecesi’ne,Edirne Valisi Hasan Duruer, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Enez Kaymakamı Fatih Baysal, Edirne AK Parti Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, Edirne CHP Milletvekilleri Recep Gürkan, Kemal Değirmenedereli, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır, Yenimuhacır Belediye Başkanı Recep Ordu,CHP Keşan İlçe Başkanı Ufuk Kanışkan,İstanbul’da görev yapan Keşanlı Cumhuriyet Savcısı Hüseyin yavaş, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Celil Tanyolaç, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, KEYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eler, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, TRIYAD Başkanı Fevziye Altıparmak, Edirne Sanayiciler ve İş Adamları Derneği Başkanı İsmet Açıkgöz, Esnaf Odası Başkanları, Sivil Toplum Örgütleri Temsilcileri, Keşanlı ve İstanbullu işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.
Keşanlılar Markalaşma Konusunda Başarılı İşlere İmza Atacak…
Saat 19:00’da başlayan tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan KEYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eler, markalaşmanın önemine dikkat çekerek, Keşan’ın ve Keşanlıların bu konuda oldukça başarılı işler yapacağına inandığını söyledi ve bunuda Keşan Satır Et ve İpsala Pirinci’ne alınan marka tescilleriyle kanıtladıklarını ifade etti.
İTB Başkanı İbrahim Girgin…
Markalaşma süreciyle birlikte üretici firmalarımızda gelişim atağına kalkmıştır. Bu süreçte öncelikle Keşan TSO olmak üzere desteğini esirgemeyen Edirne Valimize, İpsala Kaymakamımıza ve Vekillerimize teşekkür ediyorum.
Markalarımızla Büyüyoruz Büyüdükçe Markalaşıyoruz…
İbrahim Girgin’in ardından kürsüye davet edilen Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’da, “Markalarımızla Büyüyoruz Büyüdükçe Markalaşıyoruz.” Sloganı ile yola çıktıklarını ifade ederek, Keşan Satır Et ve İpsala Pirinci’nin markalaşma süreciyle ilgili konuklara kısa bilgiler verdi.
Helvacıoğlu sunumunda, Keşan Satır Et’in70’li yıllardan beri sofralarda yerini aldığını ve Keşan Satır Eti diğer etlerden ayıran en önemli özelliğinin, etin Güney Trakya Bölgesi Keşan-İpsala-Enez doğal ortamlarında yetişmiş olan yonca, kekik, arpa, buğday ve mısır gibi doğada bulunan besinlerle beslenmiş süt kuzularından elde edilmiş olduğunu dile getirdi.
Etin En Doğal Hali…
Helvacıoğlu konuşmasına şöyle devam etti;
“Satır et hazırlanırken karışımın içine tuz dışında hiçbir katkı maddesi konulmaz. Bu satır eti diğer etlerden ayıran en önemli özelliğidir. Yöresel ürünler şehirlerin adıyla markalaşmalı inancıyla yola çıkan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleriyle Keşan Satır Et bir marka olmuştur. “Keşan Satır Et” adıyla da Türk Patent Enstitüsü’nden onay alarak 19 Haziran 2011 tarihinde resmi gazetede yayınlanıp tescillenmiştir. Satır Etimizi markalaştırmamızla birlikte daha şimdiden satışlarımız %30 artış göstermiştir.
İpsala Pirinci Sofralarda Bir İnci…
Satır Et sunumunun ardından İpsala Pirinci ve İpsala Pirinci’nin markalaşma süreciyle ilgili bilgiler de veren Mustafa Helvacıoğlu şunları kaydetti;
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nın ikinci marka atağı İpsala Pirinci, markalaşma yolunda hızla ilerliyor. Keşan Satır Et’e coğrafi işaret alma yolunda edindiğimiz tecrübelerle İpsala Pirinci için Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığımız coğrafi işaret başvurumuz kabul edilmiştir. Yakın bir süreçte Türk Patent Enstitüsü’nden onay almayı beklemekteyiz. Trakya’nın bereketli topraklarına sahip İpsala Ovası’nda yetişen Baldo ve Osmancık cinsi pirinç Türkiye’de lezzetli sofraların vazgeçilmez ürünü durumundadır.Türkiye’nin en kaliteli pirinci İpsala’da üretilmektedir. Türkiye’de sofralarımıza gelen her üç tabak pilavdan biri İpsala’dandır.
Helvacıoğlu’nun konuşmasının ardından konuklara İpsala’da Çeltiğin Öyküsü konulu kısa film izlettirildi.
CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli
Bugün Keşan olarak hakikaten özel bir günü yaşıyoruz.Keşan İstanbul’a kocaman bvir çıkarma yaptı. Bundan dolayı öncelikle KEYİAD’ı, KTSO’yu kutluyorum.Marka konuştuk bugün.Gerçekten Keşan,İpsala, Enez Gelibolu,Malkara bölgesi coğrafik yapısı itibariyle çok farklı zenginlikleri bize sunan bir bölgemiz. Nasıl bir dönemler Edirne’nin peyniri Türkiye’de marka idi ise şimdi bu bölgenin de eti sütü et ve süt ürünlerinin marka olma anlamında çok hakkettiğine inanıyorum.Nasıl ki İskoç Viskisi’nin yerini hiç bir viski tutmuyorsa ve İskoç Viskisi bir möarkaysa bundan 50 yıl sonra da bugün burada tanıtımı yapılan satır etimizde bizden somnraki kuşaklara kalacak çok değerli bir armağan olacaktır. Bundan dolayı emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Ayrıca İpsala Pirincimizin de farklı bir tadının olduğunun altını çizmek isterim.Satır etin tadınının oluşmasına katkıda bulunan Trakya Kıvırcık’ın devamını sağlamak için burada bir konuya da dikkat çekmek istiyorum. mera alanlarımızı korumamız gerekiyor.Merelarımıza sahip çıkarak bakımını yaparak bu satır etin bölge ekonomisine düşündüğümüzden çok daha fazla katkı sağlayacağını düşünüyor hepinize sevgiler saygılar sunuyorum.
CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan
Çok olağanüstü insanlarıj yaşadığı ve çok olağanüstü bir coğrafyada yaşıyoruz.Tabi Trakyalılar hep şöyle eleştirilir.İki Edirneli iki Trakyalı yanyana gelmez.Bizim oyunlarımız bile karşılıklıdır. Biz Anadoludaki yurttaşlarımız gibi dostlarımız gibi omuz omuza oynamayı pek bilmeyiz gibi. Ya da Trakya’dan biri bir yere gelse diğer Trakyalılar onu hemen aşağı çeker gibi söylemler buluınmaktadır. Bunlarda doğruluk payı varmıdır? Vardır.Günümüzde o vahşi kapitalizm, o emperyalizmin dayatmasıyla artık Trakya insanı da Rumeli insanı da o bireysel başarılarını kollektif başarılara döndürmesi gerektiğini bence epey uzun bir zaman önce farkına vardı.Ben gerek Keşan’ın o olağanüstü lezzetiolan Satır Et’ten, gerekese İpsala’nın dünyanın hiçbir yerinde tadını bulamayacağınız pirinci için çaba gösteren emek veren terini akıtan bütün hemşehrilerimi kutluyor saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum.Edirne’yi biliyorsunuz biz siyasette dahi üç bölgeye ayırıyoruz.Merkez, Havsa, Süleoğlu, Lalapaşa bir bölge Uzunköprü, meriç bir bölge ve bazen güney diye tabir edilir.Bazen tren yolunun altı diye tabir edilir.Keşan,İpsala ve Enez bir bölge. Bu bölgemiz Edirne bölgesinin asıl ticaret aksının, asılüretim merkezinin olduğu bölge. Biz hepimiz bu bölgenin çocuklarıyız.Bölgemizdeki çeltik üreticilerinin en büyük sıkıntısı KDV oranının % 8 olmasıdır.Üreticilerimiz bu oranın %8’den % 1’e düşmesini talep etmektedir. Bu konuda AK Parti Milletvekili arkadaşımız Mehmet Müezzinoğlu’ndan bu konuda mecliste grubunda bir çalışma başlatmasını istiyoruz.Biz de kendisine bu konuda her türlü desteği vermmeye hazırız.
Mehmet Müezzinoğlu
Bölgemizin zenginliklerinin markalaşması adına bu duyarlılığı gösteren herkese önce teşekkür ediyorum.Satır Köftesi sıhhat sağlık getirsin diyorum.Sizlerle 3 kelimeyi paylaşmak istiyoruöm. Marka, pazarlama güç. Bu akşiam marka adına öndemli bir adım atılmış oldu.Satır et ve pirinçte bölgemiz marka adına önemli atımlar attı.Trakya’nın markalaştırabileceği bir çok ürünün olduğunu da bu salonda bulunan herkes farkında.Markalaşitırma adına zenginliklerimizin n eolduğunu farkındayız. Ama ikinci kelime pazarlama üçüncü kelime de güç. Birlik ve beraberlik adına dostlu adına bu akşam Edirne marka adına birlik ve beraberliğimizi gösteriyoruz. Bu güzel. Ama güç konusunda birlik beraberliği de oluşturmalıyız. Pazarlama çok önemli ve o birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Pazarlama ayağında bu fotoğrafta bir urme de olabilseydi. Hiç bir ürün üretildiği yerde tüketilmiyor. Bunu unutmamak lazım. Malezya’ya gittiğimde Mado Dondurmacısı’nı görünce mutlu oldum.
İTO Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş…
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş yaptığı konuşmada; “İstanbul Ticaret Odası olarak Keşanlı firmalarımıza ve onların bu markalaşma konusundaki başarılı çalışmalarına bizlerde her türlü desteği vermeye hazırız. Özellikle Keşan TSO’nun çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Bu konuda oldukça başarılı işler yapıyorlar. Bizler ülke olarak markalaşmaya önem vermeliyiz. Ama işin başı pazarlamadan geçiyor. Bu lezzetleri yöre isimleriyle markalaştırmak ve tanıtmak gelecek nesillere bırakacağımız en güzel mirastır” şeklinde konuştu.
Edirne Valisi Hasan Duruer
Bu gece Edirne hakkındaki umutlarımı arttırdı.Çünkü hakikaten güzel bir birlik ve beraberlik var.Bu birlik ve beraberlik olduğu süre içersinde Edirne’nin probelmelerinin çözülmesi konsunda da inşallah ileide bizi teşvik edecektir.Daha büyük gayret göstermemizi sağlayacaktır diye dğerlendiriyorum.Yaklaşık 5 ay önce Edirne’de göreve başladım.Edirne Türkiye’de belki de potansiyeli en yüksek yerlerden bir tanesi.3 nehir Edirne’den geçiyor.İki ülkeye komşuyuz.İstanbul gibi Türkiye’nin en büyük pazarına iki saat mesafedeyiz.Trakların dolmanlerinden tutun da, dünyanın en uzun taşköprüsü Edirne’de. Dünyanın en güzel körfezlerinden Saros Körfezi ve Dünyanın ilk Tarihi Su Altı Müzesi ve Yapay Resif Edirne’de.İşte İpsala Pirincinden Satır Etine kadar çok çeşit marka değerimiz var. Ama önemli olan bunları pazarlayabilmektir.Pazarlamayı da profesyonelce yapmak mecburiyetindeyiz.Pazarlamayı profesyonelce yaparsak daha başarılı olacağımıza inanıyorum. Edirne insanları durgun akıyor. Derviş hayatı yaşıyor. Herkes haline razı.Müteşebbis hayatı çok zayıf. Edirne’nin İstikbali çok parlak Edirneli’nin ne kadar onu bşilemem.Keşan’ı örnek davranışından dollayı tebrik ediyorum.
Duruer’e konuşmasının ardından Eler, Helvacıoğlu,Tanyolaç ve Girgin tarafından bir plaket takdim edildi.
Edirne Milletvekillerinin markalaşmanın önemi ile ilgili yaptığı konuşmalarla devam eden toplantı, Keşan TSO tarafından, Keşan Satır Eti satma, pişirme ve işleme yetkisi verilen firmalara üyelik belgeleri verilmesiyle sürdü. Sertifika töreninin ardından ise İstanbul’da yaşayan konuklara İpsala Pirinci ve Satır Et temalı 2013 takvimleri hediye edildi.
Toplantının sonunda ise Keşanlı genç müzisyen Cihan Sucuka, misafirlere müzik dinletisi sundu.
Satır Et ve Pirinç Tanıtımı ile ilgili Lansman görüntülerinin tamamını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)