Güncel Manşet

Engellilere engeller Namık Kemal’de kalktı

Engellilere engeller Namık Kemal’de kalktı

Engellilere engeller Namık Kemal’de kalktı

 Haber ve fotoğraf : Osman Gazi Oktay

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle, Namık Kemal Lisesi Hasan Ali Yücel Toplantı Salonu’nda panel düzenlendi.

 

Namık Kemal Lisesi Onur Kurulu ve Aile Birliği’nin düzenlediği panele, Çağdaş Görmeyenler Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Celil Urhan, Çağdaş Özürlüler Derneği Disiplin Kurulu Başkanı-Bornova Belediyesi Meclis Üyesi Hafize Başer ve Ortapedik Özürlüler Rehabilitasyon Spor Kulübü Derneği Başkanı Ramazan Kaymaz katıldı.

 

Okul Müdürü A. Reha Karasu yaptığı konuşmada; ” Yapılan açıklamalara göre, her yıl okullara devam eden 700’den fazla engelli öğrenci, okul arkadaşlarının kendilerine karşı takındığı olumsuz tavır nedeniyle, eğitim hayatını sonlandırmaktadır. Bu gerçekten üzücü bir durum. Okulumuzda bu panelin düzenlenmesindeki amaç, okuyan engelli öğrencilerimize ve diğer engellilere karşı, diğer öğrencilerin davranış kazanmasını sağlamaktır ” dedi.

 

Kadrosunun bulunduğu Namık Kemal Lisesi’ne döner dönmez, okula engelli rampası ve tuvaleti yaptırıldığını belirten A. Reha Karasu, engelli derneklerinden, engelli öğrencilerin rahat bir eğitim ve öğretim görmeleri konusunda yapılması gerekenleri görüş olarak aldıktan sonra; ilgili kurum ve kuruluşlarla yazışarak bu sorunları aşmak için çaba sarfedeceğini belirtti. İzmirli engelli öğrencileri, önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında Namık Kemal Lisesi’ni tercih etmeleri çağrısında bulunan Karasu, ” Burada kendilerini evlerinde gibi hissedecekler ” dedi.

İlk sözü Hafize Başer aldı. Köy enstitüsü mezunu bir babanın çocuğu olduğunu belirten Başer, öğrencilik yıllarında başarılı, fakat sessiz bir öğrencilik yaşadığını, lise yıllarının başında, arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle sorulan sorulara kısa yanıtlar dışında konuşmadığını, bir öğretmeninin kendisiyle yakın ilgilenmesi, birlikte kantine gitmesi, teneffüsleri birlikte geçirmesi sonucu sosyalleştiğine vurgu yaptı. Kendisinin engeli olması nedeniyle; oğlunun okula gelmesini istemediğini, bu duruma çok üzüldüğünü, sınıf öğretmenin kendisini, konuşma yapması için okula daveti sonrası, annesiyle gurur duyduğunu söyledi. Engellileri topluma kazanmada, öğretmenin önemine vurgu yaptı.

İkinci konuşmayı Ramazan Kaymaz yaptı. Namık Kemal Lisesi Mezunu olduğunu, bu okul öğrencisinin, İzmir’in en köklü okullarında birinde okuyor olması nedeniyle; görev ve sorumluluklarının daha fazla olduğunu anlattı. Mezun olduğu okulda konuşma yapmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti. Şanlıurfa’da doğduğunu, yanlış kundaklama sonucu engelli olduğunu, Kadifekale’deki akrabalarını yanında kaldığını, yoksulluğu nedeniyle okula yaya gelip gittiğini, öğretmenin yakın ilgisi nedeniyle toplumla barıştığını, öğretmeninin kendisine iş bulmada bile yardımcı olduğunu belirtti. Hastalıklar, trafik kazaları, doğal afetler ve savaşlar nedeniyle herkesin engelli olabileceğine dikkat çekti

Son sözü alan Celil Urhan, Mersin’in bir dağ köyünde doğduğunu, ailesi tarafından okula gönderilmediğini, köye gelen öğretmenin zorlamasıyla okula başladığını, yine onun yardımlarıyla Ankara Körler Okulu’na yazıldığını ve öğretmen olduğunu söyledi. ” Engelli öğrencileri kendinizden biri gibi kabul edin, onlara acımayın, kendi başlarına yaşamlarını sürdürmeleri önünde engel olmayın, belediye otobüslerinin ön tarafındaki koltukları engellilere bırakın, Yeni düzenlenen yollardaki baston yolları işgal edilmesin, kaldırımlara araç park edilmesin yeter ” dedi. Kendi yazdığı şiirini kabartma yazıdan elleriyle okudu.

Bir öğrenci konuşmacılara, engellilerle birlikte sorunları aşmak istediklerini iletti. Bu cümleyi söyleyen öğrenci, diğer öğrencilerden yoğun alkış aldı

Konuşmacılara çiçek temin eden Namık Kemal Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Mevlüt Öztürk, çiçeğini Hafize Başer’e sundu. Celil Urhan’ın çiçeğini Felsefe Öğretmeni Günseli Karahan verdi. İngilizce Öğretmeni Nevin Kalender, Ramazan Kaymaz’ın çiçeğini verdi. Okul Müdürü A.Reha Karasu konuşmacılara katılımları için teşekkür etti ve birlikte fotoğraf çekildi.

Celil Urhan, daha önce Braille Alfabesi ile yazılmış mektupları öğrencilere dağıttı. Alfabe hakkında bilgi verdi. Harfleri tanıma ve mektupları okumaları için süre verdi.

Öğrenciler, A.Reha Karasu’nun okula dönmesiyle; bu tür sosyal ve kültürel faaliyetlerin attığını belirtti. Bu tür etkinliklerin kendilerini geliştirdiğini ve olumsuz davranışları azalttığına vurgu yaptılar. Okul Müdürüne, Onur Kurulu’na ve Aile Birliği Yöneticilerine teşekkür ettiler. Engelliler etrafında yumak oluşturarak ellerini öptüler, kucakladılar.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL