Güncel Manşet

Genel İş Eğitim Semineri verdi…

Genel İş Eğitim Semineri  verdi…

 

   (Videolu Haber)

DİSK Genel İş Sendikası tarafından 7 Kasım 2012 Çarşamba günü Keşan Belediyesi işçilerine ve hizmet alımı olarak çalışan personeline eğitim semineri verdi.

Köşk Düğün Salonu’nda saat 10.00’da başlayan toplantıya DİSK Genel İş Sendikası Eğitim Dairesi Müdürü Uzman, Faruk Özdemir, DİSK Genel İş Trakya Şube Başkanı Salim Şen ve DİSK Genel İş Trakya Şube Sekreteri Kenan Akkan ile DİSK Genel İş Keşan İşyeri Temsilcisi Fikret Özdemir  ile işçiler ve belediye personeli katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Şen, DİSK Genel İş Sendikası’nın eğitim faaliyetleri çerçevesinde 5-9 Kasım tarihleri arasında genel merkez tarafından Trakya’daki belediyelerde eğitim faaliyetlerinde bulunduğunu belirterek , “Sendikamızın Eğitim Daire Müdürü Faruk Özdemir üyelerimize ve belediyelerdeki hizmet alımı olarak çalışan personellerine eğitim veriyor. Pazartesi Edirne’de , Salı sabah Çerkezköy’de , öğleden sonra Lüleburgaz’da ve 7 Kasım tarihinde de  sabah Keşan’da ve öğleden sonra da Uzunköprü’de bu seminerleri gerçekleştireceğiz. 8 Kasım Perşembe günü sabah Şarköy ve öğleden sonra Tekirdağ’da , 9 Kasım Cuma günü de Kırklareli’de olmak üzere bu eğitim çalışmalarımızı tamamlayacağız. Eğitimlerimizin konusu bizleri çok yakından ilgilendiren konulardan bir tanesi akşam Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan Toplu İş İlişkileri Yasası ve bir süre önce hükümetin açıkladığı Ulusal İstihdam Strateji Belgesi konuları olacak. Bu konuda Faruk Özdemir sizlere gerekli açıklamaları yapacak.  Bu belge 2023 yılında işçilerle ilgili bazı önemli konuları barındırıyor.2023 yılında işçilerin neleri olacak neleri olmayacak. Bu belgede bunun şifreleri var.Bu belge yaklaşık 10 bin sayfalık bir belge. Bu belgede sadece bizimle ilgili kısımları size anlatacağız”

Daha sonra söz alan Özdemir, şunları söyledi. “Arkadaşlar öncelikle hepiniz bu seminere hoş geldiniz. Burada akşam Cumhurbaşkanımızın onayladığı Toplu İlişkileri Yasası ile Ulusal Strateji İstihdam Belgesi konularında ve taşeronda çalışan arkadaşlarımızın durumları konusunda sizleri bilgilendirmeye çalışacağım. Cumhurbaşkanı uzun zamandan beri tartışılan Sendikalarla imzalanacak olan Toplu İş İlişkileri Yasası’nı onayladı. Bundan sonra sendikaların toplu iş sözleşmesi görüşmelerini bu kanun çerçevesinde yürütecek. Hükümet bu yıl Ulusal Strateji İstihdam Belgesi adlı belgeyi kamuoyuna sundu. Bu belgenin hedefi iş gücü maliyetlerini aşağıya indirmek bu iş gücü maliyetleri içersine giren bütün unsurlarda da indirim yapılabilir ya da düşürme yapılabilir. Peki bunu nasıl gerçekleştirecek. Nasıl bir yol çiziyor. İş gücü piyasasının esnekleştirilmesi suretiyle işgücü maliyetlerini aşağıya düşürüleceğini hesap etmiş. Böyle bir strateji çizmiş. Yani hedef  işgücü maliyetlerini indirmek. İzlenecek yol strateji  ise işgücü piyasasını esnek hale getirmek. İşgücü piyasası da bizim çalıştığımız piyasa. Nasıl ki kavunun elmanın bir piyasası var. İş gücünün de bir piyasası var. İşgücü piyasasının esnekleştirilmesi suretiyle işgücü maliyetlerinde bir aşağıya indirim düşüş gerçekleştirebileceklerini planlamaktadırlar. Peki esneklik nedir? Yani işgücü piyasasının esnek hale getirilmesinde hangi yol izlenebilir. İşgücü piyasasının esnekleştirilmesi demek işgücünün yani bizlerin çalışma şartlarının çalışma saatlerini, ,ücretlerinin işverenin ihtiyaçlarına göre uyarlanması uyum sağlaması demektir.Eğer işveren bizim daha az ücret almamızı istiyorsa veya şartlar onu gerektiriyorsa bize daha az ücret ödeyecektir.İşveren bizi daha fazla çalıştırmak istiyorsa daha fazla çalıştıracaktır. Daha az çalıştırmaya ihtiyacı varsa daha az çalıştıracaktır. Ona göre ücret ödeyecektir. İşveren bizi işten kolayca atmak istiyorsa esneklik işten atma işlemlerinin kolaylaştırılması demektir. Bu belgede belirlenen amaca ulaşmak için hangi alanlarda ne gibi düzenlemeler yapılacaktır. Bu belgede önemli maddelerden bir tanesi belirli süre hizmet akitlerinin birden fazla yenilenmesi yasağının kaldırılması konusudur. Burada çalışan arkadaşlarımızın tamamı Keşan Belediyesi’nde çalışıyor ve bir kamu hizmetinde çalışıyor.Kamu görevliliği süreklilik arz eder. Burada çalışanlarda daimi sürekli bir işte kamusal bir işte çalışıyorlar demektir.Sizler işe girerken ister taşeronda çalışan arkadaşlarımız ister belediyenin kadrolu personeli olarak çalışan arkadaşlarımız  bir sözleşme yapıyorsunuz imzalıyorsunuz. Bu sözleşmenin asgari şartlarını kanun belirler. Kanun haftada 45 saatten fazla çalıştırılmayı yasaklamıştır. Senede 270 saatten fazla mesai yapılamaz demiştir kanun. Haftanın bir günü dinlenme günüdür.  İşçi 1 yılı doldurduğu zaman ücretli izin hakkı kazanır. İşçiler sözleşmeler imzalarken süresi belirli ve süresi  belirsiz olmak üzere iki çeşit sözleşme imzalarlar.

Kıdem tazminatı da işçiler için çok önemli bir güvencedir. Yani çalıştığınız her yıl karşılığında 1 aylık maaşınız sizin adınıza kıdem tazminatı olarak ödenmek zorundadır. Kıdem tazminatı işçinin sözleşmede kanunda yazılı bir durum halinde işten çıkartılması durumunda alacağı paraya kıdem tazminatı denir. Bir işçi 1 yılı doldurduğu zaman kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Her kıdem tazminatı alan kişi işe iade davası açamaz ama her ihbar tazminatı alan kişi işe iade davası açabilir. Türkiye işçi sınıfının % 80 çıkan bu yeni yasa ile sendikalı olabilme hedefinin dışında kalıyor.20 yıl çalışan bir işçi 60 bin TL kıdem tazminatı alacaksa fondan sonra 20 bin TL kıdem tazminatı alacaktır. Yani 3’te 1 kayıp. Kurulacak bu kıdem tazminatı fonu için bizim ücretimizden % 4 bizim ücretimizden kesinti yapılacak.Tasarrufu Teşvik Fonu vardı bazı arkadaşlarımız hatırlar nemalar. Konut Edindirme Fonu vardı . Bunlarda da % 6 kesinti oluyordu maaşlardan.Sizce bu fonlar nasıl değerlendirildi hepinizin malumu?  Hükümet bu yasa ile milyonlarca işçinin bir işverenden bir işverene kiralanmasının adımlarını atmaktadır. 17, 18, 19. Ve hatta 20. Yüzyılın bir bölümünde dahi geçerli olan köleci çalışma koşulları yeniden geliştiriliyor.

Hizmet alımı olarak çalışan arkadaşlarımızın da aynen belediyede kadrolu olarak çalışan işçi arkadaşlarımızla tüm hakları aynıdır. Taşeron firmada çalışan arkadaşlar burada ana işverenin işini yapıyorlar. Burada üst işveren kim Keşan Belediyesi.Burada taşeron alt işveren Keşan Belediyesi üst işverendir.Siz Keşan Belediyesi’nin işin yapıyorsunuz. Ana işveren taşeronun verdiği işlerde çalışan  taşeron işçilerinin bütün haklarından müteselsi sorumludur. Yani birlikte sorumludurlar. Yani sizin çalıştığınız taşeron firma ile Keşan Belediyesi sizin haklarınızda birlikte sorumludurlar” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL