Güncel Manşet

“Keşan Siğilli Bamyası” Markalaşıyor.

“Keşan Siğilli Bamyası” Markalaşıyor.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Siğilli Bamyası için yöresel marka başvurusunda bulunarak, “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi” alma çalışmalarına Siğilli Köyü’nden başladı.

 

28 Şubat 2012 Çarşamba günü  Siğilli Köyün’de yapılan toplantıya Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gökhan Kıyım, KTSO Meclis Üyesi Sebahattin Karlıdağ, KOSGEB Sinerji Odağı Temsilcisi Seda Havale, Kadın Girişimciler Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Oya Vatan Yazıcı, Siğilli Köyü Muhtarı Ahmet Kafalı, bamya üreticileri ve vatandaşlar katıldı.

 

Bekir Dınkırcı yaptığı konuşmada; “ Bir ürün her yerde üretiliyor önemli olan markalaşma, örnek olarak tescili alınmış olan Satır Et, Çayeli’nin Kuru Fasulyesi, Akçaabat, Tekirdağ ve İnegöl’ün Köftesi bir markadır. Nitelik ve nicelik itibari ile istenilen şartlara ulaşılırsa burada da bamya bir marka olabilir.

 

Bu tür çalışmaların çok önemli olduğunu ne yapılırsa yapılsın markalanılması gerektiğini, özel olunması gerektiğini, böylece marka haline gelecek olan “Keşan Siğilli Bamyası”nı sadece yurtiçi piyasaya değil yurt dışı piyasaya dahi ihraç edilebileceğini ifade ederek. Vatandaşlardan parçalı olan tarım arazilerini olabildiğince birleştirilmesi, toprak tahlili ve tarım sigortası sayısını arttırılması ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile sürekli diyalog halinde olunmasını istedi.

 

Daha sonra söz alan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu yaptığı konuşmada; “ Yöresel ürünler mutlaka şehirlerin adı ile markalaşmalı. Yöresel ürünleri Türkiye ve dünya çapında markalaştırmanın yolu tescil edilmesinden geçiyor. Daha fazla kazanmak istiyorsak bunu yolu, bunu marka haline getirmektir.

 

Marka olmak markayı tescil ettirmekten ibaret değildir. Markanın tescili bir sürecin sonu değil başlangıcıdır. Bu süreç uzun vadeli bir planı ve büyük düşünmeyi gerektirir. Marka zirveye götüren yoldur. Kaliteyi temsil eder. Tüketiciye güven verir.” Dedi.

 

KOSGEB Sinerji Odağı Temsilcisi Seda Havale konuşmasında; “Keşan’ın Siğilli Köyü’nde üretilen bamyalar, Türkiye’nin pek çok pazarında “Keşan Siğilli Bamyası” olarak satılıyor. Başta Siğilli Köyü olmak üzere Kılıçköy, Türkmen ve Karahisar Köylerinde 800Da bamya ekilmekte ve yaklaşık 600 kişi geçimini bamya toplayarak sağlıyor. Siğilli’nin toprak yapısı ve iklim koşulları lezzetli bamya üretimine çok ciddi bir katkı yapmaktadır. Siğilli Bamyasının lezzeti de buradan gelmektedir. Markalaşma yolunda hızla ilerleyen Keşan Siğilli Bamyası her yıl Pazar payını genişleterek, daha fazla tüketicinin damak tadına hitap etmektedir.” Dedi.

Siğilli Köyü Muhtarı Ahmet Kafalı yaptığı konuşmada; “Bamyamızı marka haline getirebilirsek bu işi yapan kişilerin kazançları daha çok artacak köyümüzün en büyük geçim kaynağı bamya” dedi

YORUMLAR (1)

  1. derya zeylan diyorki:

    bamya marka olana kadar köylümüz pazarlarda sıkıntı çekiyo çünkü kimsenin tezgahı yok herzaman birinin yanına sığınarak malını satmaya çalışıyo buna çözüm nasıl bulabiliriz yahutta benim yapmak istediğim bize yardımcı olmanız civar köylerden ve siğilli köyünden yılda 100 tonu geçik bamya üretiliyor bana müşteri bulun iyi fiyata ben civar köylerin ve bu köyün bamyasını toplayıp büyük marketlere verelim bana sadece alıcı bulun inşallah bunu okursunuz ve bana yardımcı olursunuz

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL