Bölgeden Güncel Manşet

Namık Kemal Müteferrikayı Andı!

Namık Kemal Müteferrikayı Andı!

Osman Gazi OKTAY/İZMİR-KEŞAN POSTASI-

Matbaayı ülkemize getiren 1674 Kalaşvar doğumlu, Macar asıllı İbrahim Müteferrika, Namık Kemal Lisesi Hasan Ali Yücel Konferans Salonu’nda anıldı.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Felsefe Kulübü öğrencilerinin, öğretmenleri Selda Işıktaş rehberliğinde hazırladığı etkinliğe, 9 Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Yardımcı Doçent Mehmet Emin Elmacı kısa bir sunum yaptı.

Sarayda padişah veya vezirlerin işlerine bakan anlamına gelen ’Müteferrika’, 1674-1745 yılları arasında yaşadı. 1719-1720’de matbaayı kurdu. Kurulmasına dini olmayan eserleri basmak şartıyla izin verildi. 1727 yılında matbaa çalışmaya başladı. İlk basılan eser ‘’Vankulu Lügatı’dır. Tarih, coğrafya ve sözlük olmak üzere 17 eser basıldı. İstanbul’da öldü.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ece Çulcuoğlu ‘’ Matbaanın önemini yarattıklarını görünce anlıyor insan, olmasaydı; biz Ömer Hayyam, Nietzsche, Yaşar Kemal, Shakespeare, Atilla İlhan ve daha nicelerini hiç bilmeyecektik ‘’ diyerek başladı sunuma.

Mehmet Emin Elmacı konuşmasına, öğrencilere böyle bir etkinliği düzenledikleri için teşekkür ederek başladı.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elmacı, ‘’Matbaa ülkemize 300 yıl sonra girebilmiştir. Okuma yazma oranı çok düşüktü. Avrupa’da ilk din kitapları basılmıştır. O güne kadar halk din adamları ne diyorsa; onu dinin gereği kabul ediyordu. Halk din kitaplarını okuyarak dinlerini öğrenince; din adamlarının etkinliği azaldı. Ülkemizde 300 yıl sonra dini eserleri basmamak koşuluyla izin verildi. Bazı aymazlar, Atatürk’ün şapka devrimine dinimizin emrettiği giyecek fes diyerek karşı çıktı. Aslında daha önce başa sarık takılıyordu. Fes kabul edildiğinde de aynı çevre, dinimizin kabul ettiği giyecek, fes değil sarık diyerek karşı çıkmıştı. Matbaa doğru bilgiyi kaynağından öğrenmemize hizmet etmiştir’’ dedi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ece Çulhaoğlu, ‘’Ölünce unutulmak istemezseniz. Ya okumaya değer eser yazın veya yazılmaya değer eser bırakın’’ diyerek; Solmaz Kamuran’ın ‘’Kiraze’’ adlı kitabından bir pasaj okuması için sözü Türkan Değer’e verdi.

Aylin Polat, Nietzsche’nin ‘’Böyle Buyurdu Zerdüşt’’ , Dila Çoban Wilheam Rich’in ‘’Dinle Küçük Adam’’ , Uğur Şahin İlber Ortaylı’nın ‘’Osmanlı Barışı’’, Irmak Türkarslan Amin Maalouf’un ‘’Semerkant’’ Berfin Akgünlü Zülfü livaneli’nin ‘’Seranad’’ ve Eren Özvatan Aziz Nesin’in ‘’Toros Canavarı’’ kitabından pasaj okudu.

Selen Arslandal, Shakespeare’in 72.Sonesini, Ataberk Kırçuvaloğlu, Atilla İlhan’ın ‘’Ben Sana Mecburum’’, Aylin Polat, Can Yücel’in ‘’Ben hayatta En Çok Babamı Sevdim’’ şiirini seslendirdiler. Gizem Varlık etkinlik boyunca fon müziği oluşturdu.

Etkinlik sonrası öğrenciler, Mehmet Emin Elmacı ile birlikte, Atatürk’ün okulu ziyaret ettiğinde ayak bastığı merdivenlerde poz verdiler.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL