Kültür Sanat Manşet

“Neyzen” 27 Mart’ta Keşan’da sergilenecek…

“Neyzen” 27 Mart’ta Keşan’da sergilenecek…

Samsun Sanat Tiyatrosu “Neyzen” adlı oyunu 27 Mart’ta Keşan’da sergileyecek…

neyzen afiş

Keşan Belediyesi’nin kültür etkinlikleri çerçevesinde 27 Mart 2013 Çarşamba’’ Dünya Tiyatrolar Günü’’ nedeniyle Keşan’a gelecek olan Samsun Sanat Tiyatrosu “Neyzen “ adlı oyunu sergileyecek.

Ünlü şair, müzisyen ve hiciv ustası Neyzen Tevfik’in hayatını konu alan “Neyzen” adlı tiyatro oyununun;  yönetmenliğini Mehmet Esatoğlu, Neyzen Tevfik rolünü Uğur Taşkın oynuyor. Tuncer Cücenoğlu’nun kaleme aldığı eserin müzikleri Nedim Yıldız, koreografisi ise İhsan Benginer tarafından hazırlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca desteklenen ve ödüle layık görülen oyunda, Neyzen ve Şair Neyzen Tevfik‘in çalkantılı yaşam hikayesi, komedi-dram arası gidip gelen yaşam öyküsü başarı ile gözler önüne seriliyor.

Saat 20.00’de Keşan Kültür Merkezi’nde başlayacak oyunun biletleri; Keşan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Cem Market, Sistem Kırtasiye, Kitap Dünyası, Eğitim İş ve Yuvam Pastanesi’nde 10 TL’den satışa sunuldu.

                NEYZEN TEVFİK KİMDİR?
24 Mart 1879’da Bodrum’da doğdu, 28 Ocak 1953 ‘de İstanbul’da öldü. Babasının görevi nedeniyle bulunduğu Urla kasabasında amatör bir neyzenden nota ve usul bilgileri öğrenerek başladığı ney çalışmalarını kendi kendine ilerletti. İzmir İdadisi’ne girdiyse de sara hastası olduğu için bitirmeden ayrıldı. Bu arada gene kendi çabalarıyla Arapça, Farsça, Fransızca öğrendi, geçimini çeviri yaparak kazandı. İzmir Mevlevihanesi’ ne girdi. Daha sonra İstanbul’a yerleşerek Galata ve Kasımpaşa Mevlevihanelerine devam etti. 1902’de Bektaşi tarikatından nasip alarak Bektaşi dervişi oldu. Bir yandan da şiirle ilgileniyordu. Şair Eşref’le ve Mehmet Akif’le tanıştı ve şiir konusunda her ikisinden de etkilendi. 1908’den sonra siyasi baskılardan dolayı bir süre Mısır’da bulundu 1913’te İstanbul’a geri döndü.
Neyzen Tevfik genellikle toplum kurallarına uymadan yaşamını sürdürmüştür. Sazını bir geçim kapısı haline getirmemek için direnmiş, yalnızca içinden geldiği zaman ney üflemiştir. Neydeki ustalığı; iyi üflemesi, belirli müzik kurallarının dışına çıkarak, ama hep duyarak çalar ve dinleyenleri etkilerdi. Kendi açıklamasına göre yüze yakın plak doldurmuştur.

Neyzenliğinin yanı sıra adını yergi ve taşlamaları ile de duyurmuştur. Kimi eleştirmenlere göre bu türün Nef’î ve Eşref’ten sonra üçüncü önemli temsilcisi sayılır. Yergilerini genellikle siyasal ve dinsel baskıya, çıkarcılığa yöneltmiş, toplumdaki tüm haksızlıkları çekinmeden dile getirmiştir.

Yapıtlar (başlıca): Şiir Kitabı: Hiç, 1919; Azab-ı Mukaddes, 1949. Beste: Nihavent Saz Semaisi; Şehnazbuselik Saz Semaisi; Taksimler, taş plak.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL