Sağlık Haberleri

ROTATOR MANŞET YIRTIKLARI (OMUZDA KASLARIN YIRTIKLARI)

Özel Keşan Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Ahmet Yalınkılınç, omuz ağrıları ile ilgili bir açıklama yayınladı.
Yalınkılınç‘ın açıklaması şöyle;

Son yıllarda oldukça sık gördüğümüz ağrılı hastalıklardan birisi; omuz ağrılarıdır. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir. Nedeni bölgemizde ev hanımlarının kış aylarında örgü, oya yapmaları, yaz aylarında bağ bahçe işleri, sonbaharda kışlık hazırlık gibi tekrarlayıcı hareketlerle zorlamasıyla oluşur. Erkekler de ise travmalar ve mesleki (inşaat işçileri, sanayide çalışanlar, ağır kaldırmalar) zorlamalar bu hastalığa neden olur. Bu hastalıklar içinde en çok görülen ve en önemli Rotator Manşet hastalıklarıdır.

Rotator manşet ( rotator kaf ) yırtıkları yetişkinler arasında oldukça sık bir ağrı ve sakatlık nedenidir. Yırtık, omuz çevresini ve  kas kapısını  zayıflatacak ve güçsüzleştirecektir. Bu durum, saç tarama, giyinme gibi birçok günlük aktiviteyi ağrılı bir hale getirebilir.

Yırtıklar farklı şekillerde olabilir. basitçe;

a- Parsiyel ( kısmi ) rotator manşet yırtığı:

Rotator manşet tendonlarında tam ayrılma yoktur devamlılık vardır ancak zedelenmiştir.

b- Tam kat rotator manşet yırtığı:

Tendonlarda komplet yırtık ve tam ayrılma vardır. Yumuşak doku iki parçaya ayrılmıştır. Genellikle humerus(kol kemiği) başına yapışma yerinde yırtıklar olur.

 

Rotator manşet ( rotator kaf ) yırtığı neden olur?

Rotator manşet yırtıklarının 2 ana nedeni vardır: yaralanma ve dejenerasyon ( aşınma )

a-akut (ani) rotator manşet yırtığı:

Uzatılmış kol üzerine düşme ya da aşırı ağır bir yükü taşırken aniden aşağı doğru omuzun zorlanması sonucu oluşur. Ayrıca klavikula ( köprücük kemiği ) kırıklarına ve omuz çıkıklarına da eşlik edebilir.

b-dejeneratif rotator manşet yırtığı:

Çoğu yırtıklar bu şekildedir. Tekrarlayan hareketler sonucu tendondaki aşınmaya bağlı olarak zaman içinde yavaş yavaş gelişir. Yaşlanmayla bu dejenerasyon doğal olarak oluşur. Rotator manşet yırtıkları dominant kolda ( yani sağ elini kullanandasağ taraf solaklarda sol taraf omuzda ) daha sık görülür. Eğer bir taraf omuzda dejeneratif rotator manşet yırtığı olmuşsa diğer omuzda da ağrı olmasa bile yırtık gelişme riski yüksektir.

çeşitli faktörler dejeneratif yani kronik tipte rotator manşet yırtıklarına sebep olur;

1-tekrarlayan stres:

Sürekli tekrarlayan şekilde aynı omuz hareketlerini yapmak rotator manşet tendonları üzerine aşırı stres yüklenmesine neden olur. Tenis, kürek , halter, beyzbol gibi sporlar buna örnektir. Bunun dışında birçok iş kolunda sürekli tekrarlayan hareketleri yapmak ve hatta ev hanımlarında da tekrarlayan hareketler nedeniyle bu çeşit yırtıklar görülebilmektedir.

2-kan akımı eksikliği:

yaşlanmayla birlikte rotator manşet tendonlarının kanlanması da azalır. Kan akımı azalınca vücudun doğal tamir mekanizmaları harekete geçip zedelenmeyi onarmakta yetersiz kalır. Sonuçta tendon yırtığı ilerleyerek tam kat halini alır.

3-kemik çıkıntılar: 

Yaşlandıkça akromion (omuzdaki apolet gibi duran kemik) altında kemik çıkıntısı oluşur, kol yukarı kaldırıldığında rotator manşet tendonları bu kemik çıkıntıya sürter bu duruma omuz sıkışma sendromu ( omuz impingement ) adı verilir ve bu durum ilerledikçe yırtıkla sonuçlanır.

Rotator manşet yırtığı için risk faktörleri nelerdir?

-Tekrarlayan başüstü hareketler yapmak. Fırlatma sporları, tenis, beyzbol oynayanlar, boyacılar gibi

-Travma – düşme -kazalar kırık ve çıkık tedavileri

-Yaşlanmaya bağlı dejenerasyon. 40 yaş üzerinde sıktır

-Rotator maşetin bulunduğu aralıkta daralma. Eklemde artroz(kireçlenme) gelişmesi

Rotator manşet yırtığının belirtileri nelerdir?

-Ağrı:

Sürekli ve tekrarlayıcı niteliktedir. Başüstü hareketlerde daha fazladır.Önceleri sadece belli hareketlerde (ağırlık kaldırma, kolu yukarı kaldırma gibi) olan ağrı hastalık ilerledikçe istirahatte de olmaya başlar ve gece ağrıları olur. Hastalar o taraf kol üzerine yatamazlar. İlk başlarda ilaçlarla geçen ağrılar ilerleyen dönemlerde ilaçlara yanıtsız hale gelir.

-Güçsüzlük:

Özellikle kolu yukarı kaldırmaya çalışırken hissedilen kas güçsüzlüğü olur.

-Omuzdan ses gelmesi:

Omuz hareketleri esnasında tıkırtılar, klik sesleri duyulur.

-Hareket kısıtlılığı:

Omuz hareketleri giderek kısıtlanır.

Rotator manşet yırtığı nda tanı nasıl konur?

Belirtilerden herhangi birisi sizde mevcutsa en kısa zamanda hekiminize başvurun. Anlatacağınız öykü, dikkatli ve ayrıntılı birfizik muayene ile büyük ölçüde tanı konulur ancak kesinleştirmek ve tedavi planlaması için hekiminiz sizden röntgen , ultrason ve MR tetkiki isteyecektir.

Hastalığın gelişme öyküsü ve dikkatli bir muayene ile önemli ölçüde fikir sahibi olunabilir. Röntgen incelemesi kemik kaynaklı bulguların tesbitinde yararlıdır. Ancak rotator manşetin direkt izlenebildiği MR ve ultrasonografi gibi tetkikler genellikle kesin tanı ve tedavinin planlanması için gereklidir.

Tedavi

Omuz ve kol ağrınızın olması doktora görünmeniz için yeterli bir sebeptir. Erken tanı ve tedavi şikayetlerinizin ağırlaşmadan ve omuzunuzdaki problemler daha ciddi hal almadan giderilmesi için önemlidir. Bu sayede normal yaşantınıza daha çabuk dönebilirsiniz.

Eğer rotator manşet yırtığı var ve omuzunuzu kullanmaya devam ederseniz ağrınız şiddetlenir ve omuzunuzun daha fazla zarar görmesine neden olursunuz. Yırtığın daha fazla büyümesine neden olursunuz. Tedavi gecikirse donuk omuz dediğimiz tablo gelişir. Ağrı kesilse bile hareketler yapılamaz tedavi oldukça zorlaşır

Rotator manşet yırtığında tedavinin amacı ağrıyı geçirmek ve fonksiyonu yeniden kazandırmaktır. Rotator manşet yırtığı tedavisi için birçok alternatif vardır ve her hasta için en iyi seçenek farklıdır. Tedavinizi planlarken doktorunuz yaş, cins, aktivite düzeyi, genel sağlık durumu ve yırtığın şeklini dikkate alarak en uygun seçeneği uygulayacaktır.

 Tedavi hastalıknedenlerine göre programlanır:

1-istirahat:

2-aktivite değişikliği:

3- ilaçlar(medikal tedavi)

4- fizik tedavi ve rehabilitasyon programları uygulaması

5- alternatif tıp uygulamaları (sonuçları tartışmalı)

6-cerrahi yöntem

Omuz artroskopisi en az invaziv olan, ek kesi gerektirmeyen, rehabilitasyon süresi kısa olan, enfeksiyon riski en az olan, iyileşme süresi en hızlı olan yöntemdir.


YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL