Haber Merkezi
Keşanpostası (İstanbul)- Sev Kardeşim şarkısıyla milyonlara ismini duyuran Yüzbaşıoğlu, Gümüşsuyu’nda yaşadığı evde solunum yetmezliği nedeniyle evde öldü. Ağabeyiyle oturan şarkıcı, aylardır evinden dışarı çıkmıyordu. Ünlü şarkıcının cenazesi 5 Ocak 2013 günü öğle namazından sonra Dolmabahçe Camii’nden kaldırılarak İstanbul Ayazağa mezarlığında toprağa verildi.
ŞENAY “SEV KARDEŞİM” ŞARKISIYLA TANINDI
1951 yılında İstanbul’da doğan Şenay müziğe profesyonel olarak, 1969’da Erkan Özerman’ın keşfi olarak onun Ankara’da açtığı ‘Anahtar Clup Bulvar’ adlı bir gece kulübünde başladı. Şenay aynı yıl, Şerif Yüzbaşıoğlu, Salim Ağırbaş, Atilla Özdemiroğlu, Selçuk Başar, Uğur Başar, Garo Mafyan, Asım Erken’den kurulu İstanbul Gelişim Orkestrası adını alan orkestranın İlhan Kayral yanısıra kadın solisti oldu. Daha sonra Şenay’ın orkestrada solist partneri Neco oldu ve orkestraya Onno Tunç, Cengiz Teoman, Aşkın Arsunan, Atilla Şereftuğ, Erdal Kızılçay gibi müzisyenler katıldı. 1971’de orkestra şefi Şerif Yüzbaşıoğlu ve Şenay evlendi.
1971’de müziklerini basit bulduğu için pek gönüllü olmadan ama aranjmanların sözlerini de yazarak “Benim Olursan/Sev Kardeşim” adlı plağı doldurdu. Plağın B yüzündeki “Sev Kardeşim” liste başlarına tırmandı ve Şenay ile birlikte Sev Kardeşim yılın şarkısı seçildi,.Şarkı Şenay’a yılın şarkıcısı ödülünü getirirken 1972’de aynı ödülleri bu kez de “Hayat Bayram Olsa / Nen Var Canım Kardeşim”adlı şarkıları ile aldı.
İki yıl içinde Türk popunun en ünlü kadın yıldızlarından biri oldu.
“Sev Kardeşim”, “Hayat Bayram Olsa”, “Beyaz Ülke”, “Gerçek Nerde?”, “Açıl Susam Açıl”, “Ve Ağlıyorum”, “Varlar Yoklar”, “Dön Artık”, “Sev Yeter ki”, “Dünden Bugüne”, “Sessiz Bir Yer” gibi pek çok hit 45’lik plak yaptı Şenay.Şarkıcı döneminin pop müzik şarkıcılarının aksine, sözlerini kendi yazdiğı şarkılarında hümanist konulardan bahsetti.
Şenay’ın fiziksel görünümü de dönemin alaturka, yırtmaçlı, ağır makyajlı popçularından farklıydı. Punk havalı sürrealist bir görüntüsü vardı. Zaten gazinolarda çok az çalıştı, genelde müzik hayatını plak ve konserlerle sürdürdü ve magazinden uzak durdu.
Şenay aynı zamanda siyasi mitinglerde görev alan ilk sanatçıydı. Bülent Ecevit’in “Karaoğlan” lakabıyla büyük zafer kazandığı seçimlerden önce, mitinglerde Ecevit’ten önce sahne alıp “Sev Kardeşim” ve “Hayat Bayram Olsa”yı söyledi. Bin dönem TRT tarafından yasaklı sanatçılar arasında yer alan şarkıcı oldu Şenay.
Atina, Yamaha, Tokyo gibi pop müzik festivallerine “Perhaps One Day”, “Let In the Light” gibi şarkılarla katıldı, aldığı 7 ödülle uluslararası festivallerde en çok ödül alan pop müzik şarkıcılarından biri oldu. Türkiye’ye gelen bazı caz sanatçılarına vokal yaptı. Günümüz kliplerinin ataları sayılacak şarkı üzerine kısa filmleri İzzet Öz, “Diskovizyon”, “Sihirli Lamba” gibi televizyon programlarında ilk olarak Şenay ve Seyyal Taner için çekti.
1975’de ilk Eurovision Şarkı Yarışması elemelerine katıldı ve sözlerini kendi yazdığı Selçuk Başar bestesi “Umut” adlı şarkıyla finale kalmayı başardı ama eşi Şerif Yüzbaşıoğlu jüride olduğu için, dedikodulara yol açmamak için yarışmadan çekildi.
Türkiye’deki ilk ve tek albümü ise “Şenay” adıyla çıktı. “Honki Ponki”, “Çirozname”, “Dalkavuk”, “Kent Yaşamı”, “Şarkılar”, “Doy Doy Doy Doymadım”, “Bir Gün O Yok Diyecekler” gibi şarkılarıyla bir dönemin müzik tarihine damgasını vurdu.
Eşi Şerif Yüzbaşıoğlu’nun ölümünden sonra içine kapanan Şenay, 1981’de eski orkestra arkadaşı Selçuk Başar’ın dayatmasıyla Başar’ın “Bigudi” adlı şarkısını seslendirdi ve Eurovision’da finale kaldı. Ama devam edemeyecegini açıklayıp şarkıyı Neco’ya bıraktı.
Şenay’ın Sev Kardeşim adlı şarkısı ise yıllardan beri Berkant’ın Samanyolu şarkısı ile hep söylenegelen ve milli marş gibi dillerden düşmeyen bir şarkı oldu.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)