Yenikarpuzlu Belediye Başkanı Tevfik Şahinbaş, yaptığı açıklamada, beldenin arazilerinde çeltik ekiminin azalması durumunda, beldeden ciddi oranda göç olacağını söyledi.
Şahinbaş, Yenikarpuzlu Beldesi’nin yaklaşık 3 bin 250 nüfusunun olduğunu ve beldenin 70-80 bin dönüm arazisinin tamamında çeltik ekimi yapıldığını ifade etti.
“Çeltik ekimi biterse, Yenikarpuzlu’dan büyük göç başlar”
Türkiye’nin en büyük sulu tarım yapılan arazilerine sahip olduklarını belirten Tevfik Şahinbaş, “Yenikarpuzlu denilince akla çeltik geliyor, tamamen sulu tarım yapılan bir bölge. Türkiye’de en büyük sulu tarım yapılan yer Yenikarpuzlu. Ama bu sene maalesef durumlar hiç iyi değil. En başta verimler düşük. Toprak Mahsulleri Ofislerine uygun bir fiyat gözüyle biz ona baktık. Fakat şu an TMO’nun alımları çok ilginç bir alım. Günde 250 ton İpsala’da 220 bin dönüm çeltik ekiliyor. TMO’nun şu anki alım kapasitesiyle bunları alması için 18 ay alım yapması lazım. 18 ay, günde 250 kilo ayda yapar 7 bin 500 ton. İpsala’daki TMO alımları için 18 ay gece gündüz açık olması lazım. Büyük bir saçmalık. Bana göre TMO’nun günlük 250 tonu doldurması tüccar bunu değerlendirir. Tüccar bunu bir fırsat biliyor şu an. Taban fiyatın altında bir fiyatlar gidiyor. Maliyet yüksek, verimler düşük durumlar iyi değil. Allah yardımcımız olsun. inşallah bir hareketlilik olur ama olmazsa şu an çeltik üretimi Karpuzlu’da biter. Çeltik üretimi bittiği zaman da Yenikarpuzlu bitmiş demektir. Çünkü başka ekim yapılmıyor. Bu nedenle de ciddi oranda bir göç başlayacaktır.”
“Üretici olarak mağduruz”
Üreticilerin geçtiğimiz yıla oranla %30 oranında küçülmeye gittiğini vurgulayan Şahinbaş, “Zaten geçen sefer bir %30 bir daralma oldu ekicilerde, bu sene biter. Biterse Kapuzlu göç alır. Bizim ovanın büyük bir kısmı tavan arazi. Bu arazilerde başka bir ürün yani buğday, ayçiçeği, pancar yetiştirme yok, meskeni büyütme şansımız yok. Boş kalır. Eski toplanan araziler var vatandaş ancak çeltiğini oraya ekerse arazi değerlendiriliyor. Ama bu sene maalesef çok sıkıntılı geçeceği gözüküyor. Bin liraya, 920 liraya sattığı da düştü, durumlar iyi değil. Allah yardımcımız olsun. Bu sene üretici olarak mağduruz. “
“Alınan krediler nasıl ödenecek?”
Şu anki durumda önümüzdeki yıl çeltik ekiminin azalacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Tevfik Şahinbaş, “Yenikarpuzlu’da ekim azalır. Üreticide ekecek güç yok. Bu sene Karpuzlu’da ekilen ekinlerin %40-%50’si bankalardan alınan kredilerle ekildi. Bakalım bu kredileri bankalara geri ödeyebilecek miyiz? Eğer kapımız açık olursa seneye yine bankaların kapılarını açmaya yüzümüz olur. Az da olsa bankalardan alınan kredilerle ekildi bu tarlalar. Üreticilerin %80’i Tarım Kredi’den gübresini, ilacını ordan temin etti, Tarım Kredi’lerin ödenmesi lazım. Bankalarda üretici kartları var, yakıt aldılar, 5 ay sonra ödemeli. Bunların hep ödemeleri var. Bunların birçoğu bankaların kredileriyle dönüyor. TMO 500-600 tona çıkarması lazım eğer çıkmazsa bana göre tüccar tamamen fırsatçılık oluyor. Bu tüccar bin lira mal almaya niyetleniyor. Bin lira dışarıya çeltiği getirebilecekler mi? Hangi ülke buraya bin kilo pirinç satacak? Hiçbir hesabımız tutmadı. En az 100 kilo verimler düşük.”
GÜNDEM SAROS GAZETESİ
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)